Hvor

Esbjerg Fiskeri- og Søfartsmuseum, Esbjerg.


Opgaven

På Esbjerg Fiskeri- og Søfartsmuseum skulle der laves en udstilling om offshore energi med fokus på, hvordan man udvinder energi fra Nordsøen ved hjælp af havvindmøller og boreplatforme.

Det var vigtigt for Esbjerg Fiskeri- og Søfartsmuseum, at det blev en high-tech interaktiv udstilling med noget både for de barnlige sjæle og dem, der er interesseret i mere viden om, hvordan man udvinder energi fra havet. En udstilling hvor publikum får en følelse af at være til stede på havet og opleve elementernes rasen.

Vores job var at levere en helhedsenterprise, så Esbjerg Søfartsmuseum kun havde to kontaktpersoner i hele processen: arkitekten og os. Cipex leverede alle de audio-visuelle elementer i udstillingen samt var tovholder på alt indhold til de digitale installationer såsom film og animationer.


Løsningen

Det blev en fantastisk interaktiv og publikumsvenlig udstilling med installationer som f.eks. en helikoptersimulator, hvor man får oplevelsen af at flyve ud over havet, store skærme med film og lyd, et rum ’under havet’ med fisk, der flytter sig, når man rækker hånden ud efter dem, en ’boreplatform’ langt ude på havet, samt en masse andre interaktive installationer.

Det var naturligvis også vigtigt for museet, at betjeningen af installationerne er brugervenlig og let for skriftende personale at betjene. Vi har automatiseret hele udstillingen, så man tænder og slukker på en enkelt knap. Lettere bliver det næsten ikke.


På en boreplatform

En af de største og mest spændende udfordringer på udstillingen var at lave en simulator, hvor man står på en ’boreplatform’ og kan kigge ud over havet. Installationen skal give indtrykket af, at man står ude midt på havet i forskelligt vejr. Vi endte med en installation, der er 9,5 m høj, 4 meter bred og 3 meter dyb. Hele bagvæggen viser horisonten, og gulvene er havet.

Den besøgende står på ’boreplatformen’ og kan holde fast i et gelænder og kigge ud over havet. Man får en meget livagtig følelse af at være midt på havet og kigge ud mod horisonten, hvor man i det fjerne kan se endnu en boreplatform med høje bølger, der slår op ad de enorme søjler.

Vi har brugt 6 projektorer, 4 på bagvæggen og 2 på gulvet. Sammen laver de et billede med en opløsning på 6k. Udfordringen var at der skydes direkte på en lettere bølgende betonvæg og ikke et lærred. At sammensætte et uniformt billede af de 4 væg-projektorer var derfor en større kalibreringsopgave. Efterfølgende lå udfordringen i at skalere installationens indhold eftersom alle tre overflader har varierende pixeldensitet. Først når det lykkes, kan man skabe et livagtigt scenarie. Da vi så en lille pige gå hen for at røre ved ’vandet’, vidste vi, at vi havde løst opgaven!

Foto: jes Larsen